W dniu 23 kwietnia 2018r. w Ośrodku Pomocy Społecznej w Annopolu odbyło się kolejne spotkanie w ramach Działań Towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa w Podprogramie 2017r. realizowanym przez Bank Żywności w Lublinie. Działania te organizowane są dla odbiorców pomocy żywnościowej, które mają na celu włączenie społeczne tych osób. Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.
W ramach działań towarzyszących odbyły się warsztaty edukacji ekonomicznej, które zostały poprowadzone przez trenera Panią Helenę Naumiuk oraz warsztaty kulinarne, które prowadził kucharz Pan Arkadiusz Krzesiak.
Uczestniczyło w nich 40 osób, które z zainteresowaniem poznawały zasady gospodarowania budżetem domowym oraz sposoby zdrowego żywienia, w tym m.in. kaloryczność produktów, ich wartości odżywcze. Dowiedzieli się także o zasadach prawidłowego komponowania jadłospisów i łączenia produktów. W ramach warsztatów przygotowano zdrowe posiłki: – meksykańska zupa z kurczakiem oraz placuszki czekoladowe z czerwonej fasoli i orzechów. Uczestnicy mieli okazję degustować przygotowane potrawy czyli coś dla ducha i dla ciała.
Te i inne działania towarzyszące np. z zakresu domowych finansów, są realizowane z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD 2017). Działania finansowane są przez Unię Europejską. Bank Żywności zatem to nie tylko rozdawanie żywności, to także działania edukacyjne, klub integracji międzypokoleniowej i wiele innych, pomocowych akcji na rzecz społeczeństwa.