Dane kontaktowe

OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ W ANNOPOLU


ul. Leśna 2, 23-235 Annopol 

tel./fax (15) 861-34-04
781-140-390 (pomoc społeczna)
782-183-748 (świadczenia rodzinne)


email: sekretariat@annopolops.pl


Godziny pracy:
poniedziałek, wtorek, środa, piątek: 7:30 – 15:30
czwartek: 8:00 – 16:00
Deklaracja Dostępności

Link do strony Przejdź do: Deklaracja Dostępności

Ważne strony

Link do strony Przejdź do: Ministerstwo Rodziny, Pracy 
i Polityki Społecznej


Link do strony Przejdź do: Lubelski Urząd Wojewódzki w Lublinie


Link do strony Przejdź do: Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej ePUAP


Link do strony Przejdź do: Empatia Portal informacyjno-usługowy


Link do strony Przejdź do: Strona Gminy Annopol


Link do strony Przejdź do: OPS Portal pomocy społecznej


Link do strony Przejdź do: Biuletyn Informacji Publicznej Miasta i Gminy Annopol


Link do strony Przejdź do: Punkt informacji prawnej Gminy Annopol

GKRPA Annopol
GKRPA Annopol
Strategia
Link do dokumentu w fotmacie PDF, Strategia Rozwiązywania Problemów Społecznych Gminy Annopol na lata 2018 - 2024
Link do strony Przejdź do: Strona Facebook Ośrodka Pomocy Społecznej w Annopolu

W dniu 23 kwietnia 2018r. w Ośrodku Pomocy Społecznej w Annopolu odbyło się kolejne spotkanie w ramach Działań Towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa w Podprogramie 2017r. realizowanym przez Bank Żywności w Lublinie. Działania te organizowane są dla odbiorców pomocy żywnościowej, które mają na celu włączenie społeczne tych osób. Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.

W ramach działań towarzyszących odbyły się warsztaty edukacji ekonomicznej, które zostały poprowadzone przez trenera Panią Helenę Naumiuk oraz warsztaty kulinarne, które prowadził kucharz Pan Arkadiusz Krzesiak. 

Uczestniczyło w nich 40 osób, które z zainteresowaniem poznawały zasady gospodarowania budżetem domowym oraz sposoby zdrowego żywienia, w tym m.in. kaloryczność produktów, ich wartości odżywcze. Dowiedzieli się także o zasadach prawidłowego komponowania jadłospisów i łączenia produktów. W ramach warsztatów przygotowano zdrowe posiłki: – meksykańska zupa z kurczakiem oraz placuszki czekoladowe z czerwonej fasoli i orzechów. Uczestnicy mieli okazję degustować przygotowane potrawy czyli coś dla ducha i dla ciała.

Te i inne działania towarzyszące np. z zakresu domowych finansów, są realizowane z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD 2017). Działania finansowane są przez Unię Europejską.  Bank Żywności zatem to nie tylko rozdawanie żywności, to także działania edukacyjne, klub integracji międzypokoleniowej i wiele innych, pomocowych akcji na rzecz społeczeństwa.