Dane kontaktowe

OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ W ANNOPOLU


ul. Leśna 2, 23-235 Annopol 

tel./fax (15) 861-34-04
781-140-390 (pomoc społeczna)
782-183-748 (świadczenia rodzinne)


email: sekretariat@annopolops.pl


Godziny pracy:
poniedziałek, wtorek, środa, piątek: 7:30 – 15:30
czwartek: 8:00 – 16:00
Deklaracja Dostępności

Link do strony Przejdź do: Deklaracja Dostępności

Ważne strony

Link do strony Przejdź do: Ministerstwo Rodziny, Pracy 
i Polityki Społecznej


Link do strony Przejdź do: Lubelski Urząd Wojewódzki w Lublinie


Link do strony Przejdź do: Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej ePUAP


Link do strony Przejdź do: Empatia Portal informacyjno-usługowy


Link do strony Przejdź do: Strona Gminy Annopol


Link do strony Przejdź do: OPS Portal pomocy społecznej


Link do strony Przejdź do: Biuletyn Informacji Publicznej Miasta i Gminy Annopol


Link do strony Przejdź do: Punkt informacji prawnej Gminy Annopol

GKRPA Annopol
GKRPA Annopol
Strategia
Link do dokumentu w fotmacie PDF, Strategia Rozwiązywania Problemów Społecznych Gminy Annopol na lata 2018 - 2024
Link do strony Przejdź do: Strona Facebook Ośrodka Pomocy Społecznej w Annopolu

W dniu 07.11.2017r. w Ośrodku Pomocy Społecznej w Annopolu odbyły się Działania Towarzyszące w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa w Podprogramie 2017r. zrealizowane przez Bank Żywności we Lublinie.
Są to cyklicznie działania oferowane wszystkim odbiorcom pomocy żywnościowej, które mają na celu włączenie społeczne tych osób. Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.

W ramach działań towarzyszących odbyły się warsztaty ekonomiczne pn. „Budżet domowy – myśleć ekonomicznie”, które zostały poprowadzone przez trenera Panią Bożenę Borowicz oraz warsztaty kulinarne pn. „Gotowanie sezonowe”, które prowadził kucharz Pan Arkadiusz Gałka.

Uczestniczyło w nich 50 osób, które z zainteresowaniem poznawały zasady gospodarowania budżetem domowym oraz sposoby zdrowego żywienia, w tym m.in. kaloryczność produktów, ich wartości odżywcze. Dowiedzieli się także o zasadach prawidłowego komponowania jadłospisów i łączenia produktów. W ramach warsztatów przygotowano zdrowe posiłki: – zupa krem z dyni oraz placuszki z cukinii, dyni i kurczaka. Było zatem coś dla ducha i dla ciała.

Te i inne działania towarzyszące np. z zakresu domowych finansów, są realizowane z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD 2017). Działania finansowane są przez Unię Europejską.  Bank Żywności zatem to nie tylko rozdawanie żywności, co kojarzy się każdemu, kto słyszy nazwę tej organizacji pozarządowej. To także działania edukacyjne, klub integracji międzypokoleniowej i wiele innych, pomocowych akcji na rzecz społeczeństwa.