Dane kontaktowe

OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ W ANNOPOLU

ul. Leśna 2, 23-235 Annopol


tel./fax (15) 86-13-404
781-140-390 (pomoc społeczna)
513-061-323 (pomoc społeczna)
782-183-748 (świadczenia rodzinne)


email: sekretariat@annopolops.pl


Adres Elektronicznej Skrzynki Podawczej (ePUAP):
/OPSANNOPOL/SkrytkaESP


Godziny pracy:
poniedziałek - piątek: 07:30 – 15:30

 

Ośrodek Pomocy Społecznej w Annopolu informuje, iż rozpoczyna realizację Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2023.

Celem ogólnym operacji w ramach Podprogramu 2023 jest przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących wspierających ich włączenie społeczne w okresie styczeń 2024r. – październik 2024r. (termin dystrybucji żywności i kwalifikowania do Podprogramu). 

 

 

Pomoc w formie żywności w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 w Podprogramie 2023 zgodnie z wytycznymi Instytucji Zarządzającej (MRiPS) dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów mogą otrzymywać osoby/rodziny których miesięczny dochód netto nie przekracza 235% odpowiedniego kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej tj.:

  • 1823,60 zł dla osoby samotnie gospodarującej
  • 1410,00 zł dla osoby w rodzinie.

Zestaw na Podprogram 2023 dla jednej osoby obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 34 kg, w tym:

  1. Artykuły warzywne i owocowe: Groszek z marchewką 1,60 kg, Koncentrat pomidorowy 0,96 kg, Dżem truskawkowy 1,20 kg;
  2. Artykuły skrobiowe: Makaron jajeczny świderki 2,50 kg, Mąka pszenna 4 kg, Kasza jęczmienna 1,50 kg, Płatki owsiane 1 kg, Herbatniki maślane 0,60 kg, Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg;
  3. Artykuły mleczne: Mleko UHT 6 l, Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg;
  4. Artykuły mięsne: Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg, Szynka drobiowa 1,20 kg, Pasztet wieprzowy 0,48 kg, Szprot w oleju 0,68 kg;
  5. Cukier: Cukier biały 4 kg;
  6. Tłuszcze: Olej rzepakowy 4 l;
  7. Dania gotowe: Fasolka po bretońsku 1,50 kg.

Szczegółowe informacje znajdą Państwo klikając w link:
https://www.gov.pl/web/rodzina/fundusze-europejskie-na-pomoc-zywnosciowa-2021-2027 lub https://www.fepz.gov.pl

Dystrybucja żywności będzie realizowana przez tutejszy OPS.

O terminach wydawania skierowań oraz dystrybucji żywności będziemy informować na bieżąco.

Więcej informacji na temat Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 można uzyskać osobiście u pracowników socjalnych Ośrodka Pomocy Społecznej w Annopolu lub telefonicznie pod numerami telefonów: 15/86-13-404, 781-140-390 lub 513-061-323.